Acest blog este interesat si dedicat lui... Mr. Dapper Dan sau Mr. Smelly

vineri, 5 februarie 2010

HIStory in Romania!

Maine seara mergem la concert. Cum care concert? Concertul din 1996, but of course, caci la cel din 1992 "am fost", si ar fi pacat sa nu il vedem si pe acesta, iar daca altii nu vor sa il arate il vom vedea aici. Asa ca maine la orele 20 nimeni nu are altceva de facut. Dar, ca sa intri la concert trebuie sa fi informat.
Bineinteles ca cel care l-a adus pe Michael in '92 s-a ocupat si acum de acest lucru, adica Marcel Avram. In ziarul Cotidianul Valentin Stoian, producatorul executiv din Romania isi aminteste evenimentul din 1996.
Al doilea concert din România al starului a fost inclus în “History World Tour 1996/1997” şi s-a ţinut pe Stadionul Naţional, în faţa a 65.000 de oameni. Organizator a fost Marcel Avram, prin firma sa, Mama Concerts and Rau, cel care timp de 25 de ani a fost managerul şi impresarul familiei Jackson.
Michael Jackson a locuit la hotelul Sofitel, tot etajul 7 fiind rezervat exclusiv pentru el.
“Îmi amintesc că a fost tratat ca un şef de stat. Paza era foarte strictă, nu se putea apropia nimeni de el. A venit cu vreo două zile înainte de concert, pentru că a vizitat Leagănul de copii de la Arcul de Triumf, pe care l-a şi subvenţionat, a depus flori la Troiţa de la Universitate, a fost şi la Casa Poporului, pe care însă nu a ţinut să o viziteze.
A apărut doar la balcon, să salute fanii. Şi s-a văzut cu Ion Iliescu, care l-a invitat la Cotroceni. Cred că Ion Iliescu a fost singura persoană cu care a dat mâna. Purta aproape permanent o mască neagră care îi acoperea jumătate din faţă", îşi aminteşte Valentin Stoian, producătorul executiv al concertului din 1996 de la Bucureşti.


România a fost singura ţară din cadrul acestui turneu mondial în care şeful securităţii starului a acceptat pază locală.
“Cu două luni înainte, şeful securităţii lui, Wayne, a venit la Bucureşti şi am pus la punct toate detaliile. Am făcut repetiţii cu maşinile, în Tei Toboc. Şeful gărzilor române a fost Liviu Vochin, care era şeful securităţii de la Tele 7 abc. Michael Jackson a venit cu bodyguardul personal. Îmi amintesc că erau şi vreo şase copii cu el, dintre aceia care îşi câştigaseră dreptul de a-l însoţi în turneu. Deja începuseră acele zvonuri...”, continuă Stoian.

Cei 40 de oameni care l-au însoţit în România, printre care cei din orchestră şi dansatorii, au venit cu Marcel Avram. Jackson a sosit separat. Şase gărzi de corp au fost în permanenţă în preajma lui. Se deplasa în maşină doar cu bodyguardul lui. Deşi pentru concert au fost puse la dispoziţia fanilor 60.000 de bilete, mulţi oameni rămăseseră “pe-afară”.
“A venit la stadion cu puţin timp înainte de a intra pe scenă. Eu i-am pregătit vestiarul, care conţinea lucruri absolut normale, deşi prin ziare au apărut tot felul de prostii. Singurele pe care le-a cerut în mod special au fost două lămpi. Iar la finalul concertului, când pleca de pe scenă cu o rachetă, era altul în locul lui. Evident, el părăsise de mult stadionul.”

Două săptămâni durase ridicarea scenei, care fusese transportată cu 47 de trailere. Era cea mai mare producţie mondială la acea dată. Pentru ridicarea scenei au lucrat 270 de oameni, din diverse companii: români, maghiari, englezi, americani, plus 360 de români, pentru treburile de făcut “cu cârca”. “Munca era îngreunată de faptul că atunci nu existau elevatoare.”
A existat şi o repetiţie generală a concertului din cadrul turneului History, la Praga, pe 6 septembrie, cu Michael Jackson pe scenă.
“Existau trei instalaţii identice. După concertul de la Praga, instalaţia a plecat în Spania, pentru concertul programat acolo, instalaţia de la show-ul de la Budapesta a plecat spre Polonia, iar la noi a ajuns instalaţia numărul 3, care ulterior a plecat la Moscova, pentru un alt concert inclus în turneu. Pentru transportul instalaţiei foloseam un avion Antonov. După ce a fost încărcat cu toată instalaţia, nu a mai vrut să decoleze. Îmi amintesc că eram pe pistă cu toate bagajele... Ruşii ne-au trimis un alt avion, am descărcat şi l-am încărcat pe acela”, povesteşte Valentin Stoian.
Producătorul consideră zvonurile despre o presupusă pedofilie a starului o prostie 100% şi crede că starul nu a fost afectat de toate ştirile apărute în presă.
“E un bluf povestea asta cu copiii. Lumea n-a înţeles că la el nu se putea ajunge direct. Avea un impresar care reprezenta legătura lui cu lumea. Era detaşat şi îşi vedea de muzică şi de viaţa lui pe care n-a ştiut-o nimeni"









Cu completari revenim maine, iar cine stie mai multe este binevenit sa impartaseasca!
Am mai gasit si o emisiune din 1 iulie 2009, Rai da' buni!, Antena 2, unde au fost invitati Valentin Stoian, Laurentiu Duta, Simona Popi (fata norocoasa care a scris o carte despre MJ si care a reusit sa il intalneasca), plus alti fani, dar cum sunt zgarciogi, filmul din arhiva nu poate fi copiat. Asa ca, cine doreste sa vada inregistrarea, chiar merita, este chiar AICI.

Anthony DeCurtis, Rolling Stone & Dear Michael...

In interviul de mai jos, in care, in mare parte este vorba despre Invincible, (si este poate unul dintre putinele interviuri in care Michael este intrebat de placerea de a scrie muzica, colaboratori, arta si nu "who did I go out last night, why...") apare un nume: Anthony DeCurtis. De pe wikipedia, am inteles ca este un critic de muzica, sau mai degraba reviewer, a scris the reviews pentru albumele mai multor artisti, a publicat cateva carti, a castigat cateva premii, printre care un Grammy, si acum face parte din comisia Independent Music Awards.
Bineinteles ca din iunie 2009, avand in vedere ca a sustinut un interviu cu Michael, i-a fost ceruta parerea asupra regelui. Si iata, ca, am gasit pe un anume site, PBS.org, unde la un interviu cu Jeffrey Brown, Anthony DeCurtis si Garth Trinidad, au vorbit despre cariera, inca din perioada The Jackson 5, pana in prezent si de marea influenta asupra muzicii populare dar si asupra posturilor muzicale precum MTV.

Pe site se gaseste si transcriptul.
Avand in vedere ca Anthony DeCurtis lucreaza pentru Rolling Stone, in iulie anul trecut, acestia au publicat o editie speciala, cu, despre si pentru Michael Jackson. In acel numar, care este pe langa omagial, si investigator, deoarece are un "capitol" care se numeste What Went Wrong, si intalnim si un titlu mult prea telenovelist, dupa parerea mea: Michael Jackson's Journey: from Pop to Pain. In orice caz, aici, il regasim pe Anthony DeCurtis si alti reviewers, care vorbesc despre ce inseamna Michael Jackson.

He invented pop as we knew it.

First, as the boy-child singer of the Jackson 5, soaring in the fast songs and piercing in the ballads. If he'd never done anything beyond that, he still would be mourned and remembered today. But then he became the megastar of Off the Wall and Thriller, expanding disco, Motown, rock excess and Hollywood glitz into a new style of pop, making music that was universal on a level nobody imagined possible. His voice had that sad, lonely, vulnerable twitch, just as his songs felt haunted by something otherworldly and beautiful. Anyone could hear how weird and wounded he was, yet he turned his private agonies into intensely emotional, exuberant music. Given the circumstances of his childhood, it's no surprise Michael Jackson was tortured; the surprise is that he was able to turn his torture into music that made the whole world dance.

We examine this remarkable life and legacy in a special commemorative issue — from the Jackson 5's first recording session in Detroit in 1968 to his tragic slide in recent years.

In acest remembering ii intalnim si pe cei care au recenzuit albumele lui MJ, dar la asta revenim alta data. Acum, pentru cei care nu au chef sau timp sa citeasca interviul sau chat-ul de mai jos, avem video: