Bineinteles ca cel care l-a adus pe Michael in '92 s-a ocupat si acum de acest lucru, adica Marcel Avram. In ziarul Cotidianul Valentin Stoian, producatorul executiv din Romania isi aminteste evenimentul din 1996.
“Îmi amintesc că a fost tratat ca un şef de stat. Paza era foarte strictă, nu se putea apropia nimeni de el. A venit cu vreo două zile înainte de concert, pentru că a vizitat Leagănul de copii de la Arcul de Triumf, pe care l-a şi subvenţionat, a depus flori la Troiţa de la Universitate, a fost şi la Casa Poporului, pe care însă nu a ţinut să o viziteze.
A apărut doar la balcon, să salute fanii. Şi s-a văzut cu Ion Iliescu, care l-a invitat la Cotroceni. Cred că Ion Iliescu a fost singura persoană cu care a dat mâna. Purta aproape permanent o mască neagră care îi acoperea jumătate din faţă", îşi aminteşte Valentin Stoian, producătorul executiv al concertului din 1996 de la Bucureşti.
România a fost singura ţară din cadrul acestui turneu mondial în care şeful securităţii starului a acceptat pază locală.
“Cu două luni înainte, şeful securităţii lui, Wayne, a venit la Bucureşti şi am pus la punct toate detaliile. Am făcut repetiţii cu maşinile, în Tei Toboc. Şeful gărzilor române a fost Liviu Vochin, care era şeful securităţii de la Tele 7 abc. Michael Jackson a venit cu bodyguardul personal. Îmi amintesc că erau şi vreo şase copii cu el, dintre aceia care îşi câştigaseră dreptul de a-l însoţi în turneu. Deja începuseră acele zvonuri...”, continuă Stoian.
Cei 40 de oameni care l-au însoţit în România, printre care cei din orchestră şi dansatorii, au venit cu Marcel Avram. Jackson a sosit separat. Şase gărzi de corp au fost în permanenţă în preajma lui. Se deplasa în maşină doar cu bodyguardul lui. Deşi pentru concert au fost puse la dispoziţia fanilor 60.000 de bilete, mulţi oameni rămăseseră “pe-afară”.
“A venit la stadion cu puţin timp înainte de a intra pe scenă. Eu i-am pregătit vestiarul, care conţinea lucruri absolut normale, deşi prin ziare au apărut tot felul de prostii. Singurele pe care le-a cerut în mod special au fost două lămpi. Iar la finalul concertului, când pleca de pe scenă cu o rachetă, era altul în locul lui. Evident, el părăsise de mult stadionul.”
Două săptămâni durase ridicarea scenei, care fusese transportată cu 47 de trailere. Era cea mai mare producţie mondială la acea dată. Pentru ridicarea scenei au lucrat 270 de oameni, din diverse companii: români, maghiari, englezi, americani, plus 360 de români, pentru treburile de făcut “cu cârca”. “Munca era îngreunată de faptul că atunci nu existau elevatoare.”
“Existau trei instalaţii identice. După concertul de la Praga, instalaţia a plecat în Spania, pentru concertul programat acolo, instalaţia de la show-ul de la Budapesta a plecat spre Polonia, iar la noi a ajuns instalaţia numărul 3, care ulterior a plecat la Moscova, pentru un alt concert inclus în turneu. Pentru transportul instalaţiei foloseam un avion Antonov. După ce a fost încărcat cu toată instalaţia, nu a mai vrut să decoleze. Îmi amintesc că eram pe pistă cu toate bagajele... Ruşii ne-au trimis un alt avion, am descărcat şi l-am încărcat pe acela”, povesteşte Valentin Stoian.
“E un bluf povestea asta cu copiii. Lumea n-a înţeles că la el nu se putea ajunge direct. Avea un impresar care reprezenta legătura lui cu lumea. Era detaşat şi îşi vedea de muzică şi de viaţa lui pe care n-a ştiut-o nimeni"
Am mai gasit si o emisiune din 1 iulie 2009, Rai da' buni!, Antena 2, unde au fost invitati Valentin Stoian, Laurentiu Duta, Simona Popi (fata norocoasa care a scris o carte despre MJ si care a reusit sa il intalneasca), plus alti fani, dar cum sunt zgarciogi, filmul din arhiva nu poate fi copiat. Asa ca, cine doreste sa vada inregistrarea, chiar merita, este chiar AICI.